T.C
ÇEKEREK KAYMAKAMLIĞI
Tapu Müdürlüğü
B İ L G İ L E N D İ R M E
BİLGİLENDİRME KAPSAMI:
Kurumun bağlı bulunduğu Bakanlık adı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Kurumun kuruluş tarihi: Çekerek Tapu Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bir taşra birimi olarak kurulmuştur.
Coğrafi Durumu: İlçemiz Yozğat İlinin Doğusunda kurulmuş olup, Yozgat’a 86 Km. mesafededir. İlçe Merkez Nüfus Sayısı: 9700’dür. İlçeye bağlı 8 Mahalle ve 41 Köy vardır.
Kurumda çalışan personelin listesi;
Hüseyin BEKDAŞ
|
Tapu Müdürü
|
Halil ÇELİK
|
Bilgisayar İşletmeni
|
Esra DEMİRBAŞ
|
Bilgisayar İşletmeni
|
Hülya OĞURLUER
|
Bilgisayar İşletmeni
|
Yusuf USLU
Seyit Ahmet TUNCAL
|
Memur
Daimi İşçi
|
TAPU MÜDÜRLÜĞÜNÜN KURULUŞU VE GÖREVLERİ
1-) KURULUŞU VE TARİHİ GELİŞİMİ:
a-)CUMHURİYET ÖNCESİ
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilatının kuruluşu olarak ‘’Tapu Nizamnamesinin’’yürürlüğe girdiği tarih olan 1847 yılı kabul edilmektedir.
Cumhuriyet döneminden önce çıkarılan çeşitli kanun,irade ve tebliğlerle teşkilat işlevini sürdürmüştür.Ülkemizde ilk kadastro çalışmalara 1328 (1912) yılında ‘’Envali Gayrimenkulleri Tahdit ve Tahriri Hakkında Kanunu Muvakkat’’ adlı kanunla başlamış,bu kanunu çıkaran büyük Devlet adamı,merhum MAHMUT ESAT EFENDİ de teşkilatın ilk kurucusu olarak tarihteki yerini almıştır.
1911 yılında İstanbul’da ilk olarak Kadastro Mektebi Alisi adı altında Tapu ve Kadastro Meslek okulu açılmış,bu okul bugün Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi adı altında Ankara’da öğretimini sürdürmektedir.Adı geçen lise,Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü uzun süreler yapmış Eşya Hukukunun büyük hocası Galip ESMER gibi,mesleğe büyük hizmet vermiş değerli şahsiyetler yetiştirmiştir.
b-)CUMHURİYET SONRASI
1341(1925) tarihli 658 sayılı Kanunla Tapu Müdüriyeti Umumiye sine bağlı bir Kadastro Teşkilatının kurulması kabul edilmiş,1927 yılında çıkarılan ‘’Muvazene-i Umumiye Kanunu ile de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bugünkü ismini almıştır.
1932 tarih 2015 sayılı Kanun ile ‘’Tapu Sicil Müdürlüğü ve Tapu Sicil Muhafızlığına Dair’’ kanun çıkarılmış.Bu kanunun bir çok maddeleri 1936 tarih 2997 sayılı’’ Tapu ve Kadastro Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkındaki Kanunla değiştirilmiştir.Söz konusu Kanunla Genel Müdürlük,Maliye Bakanlığına bağlanmıştır.
1939 tarih 3707 sayılı Kanunla Genel Müdürlük Adalet Bakanlığına daha sonra 1951 tarih 5840 sayılı Kanunla Başbakanlığa bağlanmıştır. Son olarak 27.11.2002 tarihinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Bayındırlık ve İskân Bakanlığına bağlanmıştır. ‘’(04.07.2011 tarih ve 27884 mükerrer sayılı Resmi Gazete’ de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri hakkındaki 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayımlanarak yürürlüğe girmiş.’’Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ ibaresi yerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı almıştır. Yine 2011 yılında Tapu Sicil Müdürlüklerinin Sicil kelimesi kaldırılarak Tapu Müdürlüğü adını almıştır.
1984 tarihinde çıkarılan 3045 sayılı Yasa ile Tapu ve Kadastro Teşkilatı bugünkü şeklini almıştır.
2-) GÖREVLER:
Müdürlüğümüz vatandaşlarımızın gayrimenkul tasarrufuna yönelik Satış, İpotek, İntikal, Kat İrtifakı Tesisi, Kat Mülkiyeti Tesisi, Cins Tashihi(Değişikliği),Kamulaştırma, Düzeltme, Ayırma(İfraz), Birleştirme(Tevhit), Trampa, Taksim(Paylaşma), Bağış, Ölünceye Kadar Bakma Akdi ve Sözleşmesi, Kira Sözleşmesinin Şerhi ve İntifa Hakkı vb. taleplerini yerine getirirken başta Türk Medeni Kanunu olmak üzere, Eşya Hukuku, Miras Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku gibi çok değişik hukuk dallarını kaynak olarak kullanmaktadır. Bu hukuk dallarının yanında birçok arazi kanunu, Tüzükler ile bazı özel kanun ve yönetmeliklerde iş ve işlemlerimize yön vermektedir.2644 sayılı tapu Kanununun 26. maddesi Tapu Müdürlüklerinin görev ve yetkilerini hükme bağlamıştır. Ayrıca Tapu işlemlerinin yapılış esasları 02.12.2004 günlü resmi gazetede yayınlanan 2004/8109 sayılı Tapu Sicil Tüzüğü ile düzenlenmiştir.
3-) HİZMET BİNAMIZIN DURUMU:
Müdürlüğümüz Hükümet Binasının Birinci Katında 1 Müdür odası,1 Servis odası ve 2 de Arşivi bulunmakta olup yaklaşık 140 m2 lik alanda hizmet vermektedir.
4-) MEVCUT İMKÂNLAR:
Müdürlüğümüz Takbis Sisteminde hizmet vermekte olup, mevcut imkanlarımızı en iyi şekilde kullanmaya gayret ediyoruz. 7 adet Bilgisayarımız 1 adet Faksımız ve Kemara Sistemimiz mevcuttur.
5-) DÜŞÜNÜLEN ÖNLEMLER VE ÖNERİLER:
a-) YANGINDAN KORUMA TEDBİRLERİ:
Müdürlüğümüz Hükümet Binasının Birinci Katında hizmet vermektedir.Yangın tedbirleri alınmıştır.Mevcut yerlerde yangın tüplerimiz mevcuttur. Her odaya demirbaş eşya listesi numaraları güncelleştirilerek asılmıştır.
b-) MÜDÜRLÜK BİLGİLERİ:
a) Müdürlüğümüz Zabıt kayıtları hariç Kadastro gören yerlere ait taşınmaz mallar bilgisayar ortamına aktarılmış olup Takbis sisteminde işlemler anında güncellenmektedir.
b) Personele görevleri ile ilgili görev dağılımı yapılarak tebellüğ ettirilmiştir.10.09.2018
Hüseyin BEKDAŞ
Tapu Müdürü